pkv qq
pkv games
bandarqq
PKV QQ Online Games BandarQQ Daftar Situs
Download Pkv Games
BCAQQ Situs Judi PKV Games Online Terbaik
Mataqq Agen Judi Resmi Pkv Games Terpercaya
BotakQQ PKV Games Judi DominoQQ Online
INDOBET365 Agen SBOBET Mix Parlay
Mix Parlay BBM88 Link Daftar Login Judi Bola SBOBET Terpercaya
LALIGA365 Situs Judi Online Bandar Taruhan Bola Piala Dunia
BANDARQQ LINK DAFTAR IDPRO PKV GAMES
BANDARQQ Link Situs DominoQQ PKV Games Resmi Terbaik 2024
PKV QQ Situs Games BandarQQ Online Daftar ID Pro Terbaik
MataQQ Situs Judi Online BandarQQ
MataQQ Pkv Games Resmi
MataQQ Judi Pkv Games
Daftar Situs Poker Online
Situs Poker Online Terpercaya
Hasil Bola Hari Ini
Hasil Togel Hari Ini
Nonton Film Movie Lk21
BandarQQ Online 2025
platform nonton gratis
Agen Judi Bola
PKV QQ Online Games BandarQQ Daftar Situs
Download Pkv Games
BCAQQ Situs Judi PKV Games Online Terbaik
Mataqq Agen Judi Resmi Pkv Games Terpercaya
BotakQQ PKV Games Judi DominoQQ Online
INDOBET365 Agen SBOBET Mix Parlay
Mix Parlay BBM88 Link Daftar Login Judi Bola SBOBET Terpercaya
LALIGA365 Situs Judi Online Bandar Taruhan Bola Piala Dunia
DOMINOQQ LINK DAFTAR IDPRO PKV GAMES
DOMINOQQ Link Situs DominoQQ PKV Games Resmi Terbaik 2024
PKV QQ Situs Games BandarQQ Online Daftar ID Pro Terbaik
Daftar Situs Poker Online
BandarQQ Online 2025 Terpercaya
nonton film korea
top up diamond ml
top up mdnitems
Top Up Diamond ML Vilog
Semi Jepang
Bokep Indonesia
Nonton Film Episode
Squid Game Season 2 (2024)
Film Semi
lk21 ngefilm21 rebahin
Şef Şenzat Toköz: Gastronomi Turizmi – ST Endüstri Radyo Skip to content

Şef Şenzat Toköz: Gastronomi Turizmi

Çiğdem Aydoğdu’nun hazırlayıp sunduğu Turizm Gündemi’nin bu bölümünde Şef Şenzat Toköz ile gastronomi ve turizm konularını konuştuk.

Gastronomi, içinde barındırdığı tüm sanatsal ve bilimsel unsurlarla yiyecek- içeceklerin tarihsel gelişme sürecinden başlayarak tüm özelliklerinin ayrıntılı bir biçimde anlaşılması, uygulanması ve geliştirerek günümüz şartlarına uyarlanması çalışmalarını kapsayan bir bilim dalı olarak tanımlanıyor.
Dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip olan Türkiye’de gastronomi turizmi son yıllarda oldukça revaçta. Gastronominin popülerleşmesinin yerli ve yabancı televizyonlardaki yemek programlarının da yadsınamaz bir etkisi mevcut. Ayrıca ekonomik anlamda turizmin en iyi gelir getiren beş kolundan biri. Gastronomi için gelen turist zaman olarak daha kısa kalırken ekonomik olarak daha fazla para harcıyor. Gastronomi turistlerinin bir diğer özelliği ise yerel ve yöresel olan yemeği tercih ediyor olmaları.

Bir alternatif turizm kolu olan gastronomi Akdeniz mutfağı ne kadar popüler olsa da bu işte organizasyon anlamında en başarılı ülke Amerika. TÜRSAB’ın geçmiş yıllarda yayınladığı raporda yer alan bilgilere göre gastronomi ile ilgili faaliyette bulunan restoran, aşçılık okulu, seyahat acentesi, otel gibi tüm sektör paydaşlarını değerlendiren sıralamada ABD’de 17 bin 879 topluluk ile birinci sırada bulunuyor. Dünyada gastronomi turizmi değerlendirmesinde en aktif 50 ülkenin toplamında ise bu rakam 33 bin 522 olarak hesaplanıyor. Kısaca mesleki örgütlenme ve toplulukların yüzde 53’ü ABD’de bulunuyor. Türkiye’de yemek turizmiyle ilgili faaliyette bulunan kurum, şirket, toplulukların sayısı sise 94. Bu rakamla dünya sıralamasında 23’üncü olabilen Türkiye; Fransa, İspanya, Yunanistan gibi pek çok Akdeniz ülkesinin gerisinde yer alarak gastronomi turizminden yeterince faydalanamıyor.

Ülkemizde Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret belgesi almış gıda sayısı 130 civarında, yaklaşık 200 civarında yemeğimiz de tescil için bekliyor. Tescilli yiyecek içecek en çok Erzurum ilimizden, ardından sırasıyla Kayseri, Manisa, Mersin, Mardin, Afyon, Bursa ve İzmir geliyor.

Yaklaşık 300 çeşit yiyecek içecek ve tatlı ürünüyle UNESCO tarafından dünyadaki dokuz Gastronomi Şehri’nden biri olarak ilan edilen Gaziantep ise milli gururumuz.

Back To Top